Dietetyka
Opis
Specjalizuję się w leczeniu żywieniowym otyłości, chorobach autoimmunizacyjnych, chorobach przewodu pokarmowego (refluks, IBS, SIBO), alergiach, wsparciu żywieniowym pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą i hiperlipidemią oraz niepłodności żeńskiej i męskiej. Prowadzę również dzieci, które męczą alergie i częste infekcje.
W swojej praktyce zawodowej skupiam się na dogłębnym wywiadzie żywieniowym oraz analizie dokumentacji medycznej, po czym omawiam szczegółowo z pacjentem, które produkty żywnościowe powinny znaleźć się w indywidualnym planie żywieniowym. Priorytetem w mojej pracy jest holistyczne i indywidualne podejście do każdego pacjenta. Jestem specjalistą apiterapii, którą z powodzeniem stosuje od ponad 11 lat, zarówno w pracy z pacjentem jak i w rodzinie. Jestem przekonana, że każdy organizm ma potencjał powrotu do zdrowia, jeśli tylko zostanie zaopatrzony w odpowiednie paliwo.
Przebieg
Czas trwania 90-120 minut
- szczegółowy wywiad medyczny (analiza wyników badań laboratoryjnych)
- analiza nawyków żywieniowych, jakość i ilość spożywanych produktów
- autorskie metody prowadzenia terapii, poparte badaniami naukowymi – Medycyna oparta na faktach (Evidence Based Medicine)
- plany żywieniowe zaprojektowane pod jednostki chorobowe Pacjenta
- indywidualnie dobrane produkty spożywcze i suplementacyjne wynikające z niedoborów sprawdzonych w badaniach laboratoryjnych
- analiza czynników zewnętrznych, mających wpływ na zdrowie, a nie będących związanych z żywieniem (kosmetyki, rytm dnia, poziom stresu, środowisko, narażenie na promieniowanie, styl życia). Sposoby na ich ograniczenie lub eliminację
- analiza składu ciała wykonana metodą bioimpedancji elektrycznej, pokazująca parametry takie jak: zawartość procentowa tkanki mięśniowej, tłuszczowej, w tym tłuszczu okalającego narządy wewnętrzne ( tłuszcz wiscelarny) oraz wody w organizmie
Wśród dietetycznych mitów można się pogubić, a dzięki bazowaniu na najnowszych badaniach naukowych w nurcie EBM (Evidence Based Medicine) i doświadczeniu w praktyce – łatwo odzyskać zdrowie krok po kroku. W swojej pracy czuję się niczym detektyw, łączący puzzle w poszukiwaniu przyczyny stanu chorobowego. Organizm każdego człowieka to system naczyń połączonych ściśle ze sobą współpracujących. Odpowiednie żywienie wpływa na funkcjonowanie każdego narządu, w tym wątroby, jelit, serca, jajników, jąder, mózgu czy tarczycy. Warunkuje sprawną syntezę oraz metabolizm hormonów, pracę mitochondriów i gospodarki neurochemicznej, co przekłada się na poziom energii oraz samopoczucie. Nie sposób ominąć również jego wpływu na sylwetkę czy choroby autoimmunologiczne. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie holistycznie – zapraszam na konsultacje stacjonarne do naszego gabinetu.
Wywiad żywieniowy wykonuje
Daria Soroczyńska-Wadówka
magister dietetyki